divendres, 17 de novembre del 2017

SOLS: SETMANA DE LA CIÈNCIA: Els estats de l'aigua


Aquesta setmana hem descobert que els estats de l’aigua (sòlid, líquid o gasós) tenen molt a veure amb l’efecte del sol. Hem après sobre el cicle de l’aigua.

Experiment 1: Els glaçons es converteixen en aigua

Els hem deixat experimentar lliurement amb glaçons de gel. “Estan freds” deien! Se n’han adonat que amb l’escalfor de les nostres mans s’anaven desfet (“estem mullats”) i poc a poc s’anaven convertint en aigua. Sobretot quan els vam afegir aigua calenta. “Ja no hi són els glaçons?” “Qui se’ls ha emportat?” els preguntàvem i ells: “s’han desfet!”. Amb aquesta proposta hem après l’estat sòlid de l’aigua i l’estat líquid i hem après que si fa molt de fred i el sol no escalfa prou, l’aigua es solidifica i es converteix en gel i que quan el sol escalfa, el gel es desfà i es torna a convertir en aigua. Per acabar de significar aquesta experiència hem parlat del Pol Nord, dels pingüins i els esquimals. I també de com a la primavera el gel i la neu de l’hivern es desfan i els rius porten molta aigua fins al mar. Ho hem complementat amb el visionat d’alguns fragment de documentals sobre el Pol Nord i de les pel·lícules Happy feet i Frozen.

































Experiment 2: L’aigua s’evapora i es converteix en gas.
Hem posat una cassola amb aigua en un fogó elèctric que dóna escalfor (com el sol) i hem observat com l’aigua comença a fer bombolles i sortia fum. Al cap d’una estona, hi havia molt fum i cada vegada menys aigua. “L’aigua està marxant”, “l’aigua s’ha convertit en el fum!”. Però llavors hem posat un got de vidre al damunt del fum i hem vist com, en refredar-se, el got quedava ple de gotetes d’aigua. Hem après que els sol escalfa l’aigua del mar, aquesta s’evapora i forma els núvols i quan aquest “xoquen” l’aigua torna a ser líquida en forma de pluja. També hem deixat un got amb sal (com el mar) i l'hem deixat al pati al sol. A veure com ens el trobem dilluns! Hem complementat l’experiència amb el visionat d’un vídeo sobre el cicle de l'aigua.















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada